Robin Lindqvist
2017
7.5.-22.5.2016
Galleria Huuto Jätkäsaari – Jätkä 1
Varattu politiikalle ja Poetiikalle
Uudessa yksityisnäyttelyssään Galleria Huudossa Robin Lindqvist pyrkii lähentämään politiikkaa ja poetiikkaa. Näyttely heijastaa Lindqvistin ajatuksia teknologian ja tiedon vaikutuksesta elämäämme.
Tekniikka voi laajentaa aistejamme, vaikka se samaan aikaan asettaa rajoituksia. Ymmärryksemme ajasta ja tilasta perustuu nykyisin huipputarkkoihin mittauslaitteisiin. Esimerkiksi käsitys ilmastonmuutoksesta perustuu tieteelliseen tutkimukseen ja muuttaa siten havaintokykyämme yli sen mitä ei voi nähdä paljailla silmillä. Teknologia tuo mukanaan hienoja asioita mutta myös kamalia seurauksia. Internet antaa meille mahdollisuuden nähdä ja saada enemmän ennennäkemättömällä nopeudella, samaan aikaan kun meitä havainnoidaan ja mitataan. Miten löydämme tasapainon etujen ja haittojen välillä?
Lindqvist avaa tätä yhteyttä tekniikan ja elämämme välillä taiteen keinoin. Hänen öljymaalauksensa, hiilipiirustuksensa ja valokuvansa, jotka viittaavat esim. Katsuhika Hokusain ja Pablo Picasson teoksiin, ovat seurausta hänen leikkisästä ja monimuotoisesta ajattelustaan. Huolimatta eri välineiden käytöstä kaikki hänen työnsä ovat pelkistettyjä; epädramaattisia ja ilman tilallisia illuusioita tai shokkeja. Kyse on yleisistä helposti tavoitettavista kuva-aiheista- lumihuippuiset vuoret, hehkulamppu, geometriset symbolit ja kuviot- kaikki esitettynä yksinkertaisella tavalla. Kuitenkin Lindqvist tiivistää ja korostaa huolellisesti tällaisten kuvien assosiatiiviset kontekstit ja muuntaa ne rohkeasti taiteen keinoin mielikuvituksen välineiksi poetiikan voimalla.
Esimerkiksi Thirty-Six Views of Mount Kilimanjaro on 36 mustavalkoisen valokuvan sarja joka on ripustettu 9 metriseen riviin. Teos viittaa Katsushika Hokusain teokseen Thirty-Six Views of Mount Fuji ja Edward Muybridgen sekvenssikuviin jotka havainnollistavat ruumiiden liikeratoja. Lindqvistin teos näyttää usean rinnakkaisen ajan virtauksen sarjalla pilven liikkeestä Kilimanjaron edustalla, mutta myös mahdottomuuden nähdä ultra-hidastettuna aikaa jona vuoristo nousee ja laskee, tai jäätikkö sulaa pois sen yläosasta ilmastonmuutoksen takia.
Toinen teos, Bombilla, on öljymaalaus jolla on rikas maalauksellinen rakenne ja jonka kuva-aihe, hehkulamppu, on lainattu Picasson maalauksesta Guernica (1937). Laajentaen Picasson kaksoismerkitystä-Espanjan sana bombilla tarkoittaa hehkulamppua mutta myös pommia – Lindqvist kopioi lampun ja räjäyttää sen pommin sijaan maalauskankaan mittakaavalla.
Muutkin teokset ovat hienosti tasapainossa siten että ne kaikki näyttävät jäävän ambivalenteiksi. Ne ovat hiljaa olemassa ilman erityistä selitystäkin, mutta ne on järjestetty niin että ne samanaikaisesti kommunikoivat toistensa kanssa. Väkivalta, valaistuminen, elämä, kuolema, maapallon tulevaisuus, aika, tuska, logiikka, maailmankaikkeus, keveys, toivo … erilaiset teemat voivat avautua ja vuorovaikuttaa toisiinsa. On jokseenkin epätavallista olla tilanteessa jossa tieto ja arvostelukyky yksin ovat melko riittämättömiä. Epävarmuus voi tehdä meistä varautuneita, mutta jättää toisaalta enemmän tilaa itsetutkiskelulle ja empatialle, jotta mielikuvituksemme voi tarttua siihen mihin emme vielä osaa suhtautua.
Shoji Kato
.
Kiitos:
Svenska Kulturfonden / Swedish Cultural Foundation in Finland
Taiteen Edistämiskeskus / Arts Promotion Centre Finland