• Liina Aalto-Setälä, Ennen muita musta lintu

Liina Aalto-Setälä

7.11.-1.12.2024

Liina Aalto-Setälä
Ennen muita musta lintu
7.11.-1.12.2024

Kaupunkiin on piirtynyt näkymätön raja, ohut juova rakennetun ja villin välille. Siellä voikukkien juuret kasvavat asfaltin läpi ja tuholaiset pesiytyvät ruokakomeroihimme. Jäykkien rakenteiden alla kuohuu kesytön elämä.

Urbaanit linnut ovat tämän rajan asukkeja. Vuorovaikutus niiden kanssa huokoisella rajalla kävelemistä, maailmojen väliseen tilaan astumista.

Vanhat tarinat kertovat, että vainajat vierailevat luonamme lintujen hahmoissa. Niiden ruokkiminen on yhteydenpitoa meitä ennen eläneiden kanssa, kurottautumista kohti taaksepäin kaartuvaa aikaa.

Syyskuussa 2023 aloin ruokkimaan työmatkani varrella olevia variksia. Siementen tarjoaminen oli tapani lähestyä kaupungin halkeamista sisään tihkuvaa elämää. Ympärilläni liitelevät linnut olivat muistutus siitä, ettei etsimäni villiys ole koskaan kaukana, se on vain hautautunut arkielämän rytmien alle.

Ennen muita musta lintu* käsittelee kaupungissa asumisen aiheuttamaa vieraantumisen tunnetta elollisesta ympäristöstä, sekä tämän yhteyden palauttamista. Näyttely koostuu sarjasta antotypioita (vanha kasviväreihin ja auringonvaloon pohjautuva valokuvan tekniikka), raku-keramiikkaa ja tekstiä.

Liina Aalto-Setälä (s.1990) on Päijät-Hämeestä kotoisin oleva, Helsingissä toimiva monialainen kuvataiteilija. Hänellä on Taiteen maisterin tutkinto Aalto-yliopisto ARTSin Valokuvataiteen koulutusohjelmasta. Aalto-Setälä pohjaa työskentelynsä teemat suomalais-ugrilaisesta kansantarustosta, jota hän käsittelee nykymaailman lähtökohdista. Työssään hän tutkii, miten suhde traditioon muuttuu, kun kaikki ympärillämme muuttuu ilmastokriisin myötä. Hänen teoksiaan on ollut esillä ryhmänäyttelyissä eri puolilla Suomea, sekä yksityisnäyttelyissä Turussa, Lahdessa ja Jyväskylässä. Viimeisin suurempi kokonaisuus häneltä nähtiin Taidevaltakunta-biennaalissa Hämeenlinnassa kesällä 2024.

Aalto-Setälä on yksi Kosminen-kollektiivin perustajajäsenistä. Kollektiivi ylläpiti taiteilijoille ilmaista galleriatilaa Helsingissä vuosina 2016–2022. Lisäksi hän kuuluu Rindamus-kollektiiviin, joka tutkii pitkäjänteistä residenssikonseptia ja palaamisen tematiikkaa Mustarindan residenssissä 12 vuoden ajan.

*Alava, Vihtori (runonkerääjä), 1894. Variksen laulu. Suomen Kansan Vanhat Runot V1 1138. Keltto, Itä-ja Pohjois-Inkeri.

Kiitos
Näyttelyä on tukenut Koneen säätiö.
Kiitos Mustarinda-residenssille ajasta, paikasta, olemisesta ja palaamisen mahdollisuudesta.

Yhteystiedot
www.aaltosetala.com