• Anne Siirtola: Elämänpuu, kuva Riikka Hurri
  • Anne Siirtola: Kaikkien murheellisten ilo
  • Anne Siirtola: Ajatusten vartijat
  • Anne Siirtola: Koivun pyhä
  • Anne Siirtola: Pyhittäjä

Anne Siirtola

Koivun Pyhä ja kaikkien murheellisten ilo, osa 2

Huuto I 23.5.-16.6.2024

Anne Siirtola
Koivun Pyhä ja kaikkien murheellisten ilo, osa 2
23.5.-16.6.2024

Näyttelyni käsittelee elämänpituista matkantekoa, etsintää, kasvua ja kaipausta.
Hahmotan teoksissani näkyvän ja näkymättömän maailman rajaa ja etsin muotoa sille, joka ei avaudu aisteillemme näkyväksi. Töissäni on viittauksia eri aikakausien, kulttuurien ja uskontojen Pyhän kokemuksiin ja kuvastoon, kuten vanhat uhrilehdot, arkaaiset veistokset ja ikonit. Kaikkien murheellisten ilo -teos on syntynyt vanhalle nenäliinalle ja sen lähtökohtana on monien rakastama ja lohtua tuova Jumalanäidin ikoni.

Monet teoksistani muistuttavat lapsuudessa koetusta luontoon sulautumisen tunteesta, kun unohtui lähimetsän sammalmättäiden ja sananjalkojen pienoismaailmaan, johon kuului myös aisteille näkymätön maailma. Tekemäni pienoismaisemat, kuten La trompette de la mort / Kuoleman trumpetti ja Mustikka-elämänpuu ovat vertauskuvia matkanteosta, myös matkastamme takaisin lapsuuteen ja aistien rajat ylittävään kokemuksellisuuteen ja läsnäoloon.

Yhdistän teoksissani tekstiiliä, lankaa, kirjontaa, maalausta, luonnonmateriaaleja ja löytöesineitä.
Käyttämäni materiaalit ovat kierrätettyjä, kuten vanhat vaatteet ja tekstiilit, joista osa liittyy omaan henkilöhistoriaani. Merkintöjä/Rukousnauha-teos sai alkunsa edesmenneen biologisen äitini paikatuista ja reikäisistä sukista. Halusin jatkaa aloitettua kudelmaa ja kokea olevani osa esiäitieni ketjua. Teoksen ”helmet” ovat päiväkirjamaisia merkintöjä, joissa näkyy mm kuluva vuodenkierto. Näyttelyssäkävijä voi myös ottaa ”helmen” käteensä ja jättää siihen kosketuksen jäljen.

Materiaaleissa, jotka ovat poisheitettyjä tai metsästä poimittuja näkyy ajan kulumisen hajoamisen ja muutoksen jäljet – prosessit, jotka tapahtuvat myös ihmismielessä, kehossa, materiassa ja ympäröivässä luonnossa. Kierrätetyn materiaalin käyttö on itselleni keskeistä myös ekologisista syistä.
Keskeisenä pohdintana teoksissani nousee esiin ihmisluonto ja sen ilmentyminen maailmassa. Ihmisen vastuu omasta toiminnastaan suhteessa toisiinsa, muihin eliöihin ja luomakuntaan.

Anne Siirtola (s.1967) valmistui Kuvataideakatemiasta taiteen maisteriksi 2004. Hänen teoksiaan on ollut esillä lukuisissa näyttelyissä Suomessa ja ulkomailla. Siirtolan teoksia on mm. Nykytaiteen museo Kiasman, HAM Helsingin taidemuseon, Valtion ja Kajaanin taidemuseon kokoelmissa.

Yhteystiedot
annesiirtola(a)gmail.com
www.annesiirtola.net
https://www.instagram.com/annekaarina_siirtola/