Dionysos, eller Bacchus, vinets och fruktbarhetens gud, kom till Grekland runt år 600 f.Kr. Dionysoskulten blev förmodligen införd i Grekland från två olika håll. Kulten, som kom från Mindre Asien i öster, såg Dionysos som fruktbarhetens gud och lade tonvikten vid masker och falliska symboler. Myten omfattade satyrer, silener och andra naturandar. Den andra dionysoskulten kom från Trakien i norr. Där var Dionysos rusets gud och symboliserade den hänryckta friheten. Han lovprisades genom orgier i berusning. I kulten ingick omofagia, där levande djur, även oxar, revs i stycken för att ätas. Kulterna integrerades åtminstone delvis. Under den Hellenistiska perioden dominerade den extatiska fröjden som gradvis förvandlades till de mysterier som romarna kallade backanaler.
Den sene Friedrich Nietzsche beskrev den dionysiska erfarenheten som en form av konstnärlig erfarenhet. Den dionysiska erfarenheten är en övergripande upphetsning förknippad med erotik utan objekt. Erotikens betydelse underströks också av Sigmund Freud som kallade människans livsinstinkt för Eros.
Min intention när jag målar är att komma så nära den dionysiska vilda kraften och extasen som möjligt. I mina figurativa arbeten ger jag mig i kast med serieteckningslika element genom att sänka ned dem i det barocka måleriets organiska överflöd. Min avsikt är att, genom den surrealistiska metoden, överföra och göra en del av min måleriska erfarenhet tillgänglig för åskådarna.
Tapio Tuominen
050 3052816
tapiotuominen(at)elisanet.fi