• Ruusukivi/Preeriankukka, Emilia Pennanen 2025

Emilia Pennanen

6.2.-2.3.2025

Emilia Pennanen
Ruusukivi/Preeriankukka
6.2.-2.3.2025

Nuppu avautuu hiljalleen, terälehdet ponnistavat pois keskuksesta, aluksi suojelevat hedettä, aluksi koskettavat toisiaan pehmeinä, lopulta kurkottavat kohti valoa, keskus täynnä makeaa, pieniä pisteitä, joista ulottuu ulos säikeitä tahtoen tulluksi nähdyksi, hiljalleen tyhjentyy, täyttyy pilvien kosteudesta, lehtien pigmentti haihtuu, käpertyy sisään, tipahtaa alas, täysin tyhjinä, kiiltävä kuori kasvaa, suojelee keskusta, kunnes tuuli puhaltaa ulos, hede laskeutuu maan pinnalle, imeytyy multaan

Emilia Pennasen näyttely Ruusukivi/Preeriankukka on valokuvaveistoksista muodostuva kokonaisuus. Näyttelyssä tarkastellaan mistä maisema koostuu ja tutkitaan miten sitä voisi esittää uudella tavalla. Teoksissa korostuu taiteilijan näkemys feminiinisyyden ja luonnon välisestä yhteydestä, joka ilmenee hänelle luonnossa sijaitsevina symboleina. Työn inspiraationa on amerikkalaisen runoilijan Emily Dickinsonin (1830-1886) runous, jota leimaa feminiinisen aistillisuuden ja luonnon välinen symboliikka. Monimateriaalinen teossarja pohtii maiseman näkemisen ja paikassa olemisen kokemuksen välistä jännitettä.

Valokuvaveistoksissa yhdistyvät silkkikankaille vedostetut maisemakuvat, jotka on värjätty kasveilla ja vedostettu digitaalisin ja analogisin menetelmin. Valokuvien sisältö koostuu maisemaa rakentavista yksityiskohdista, kuten hiekkakivistä, Atlantin valtameren rannikon kivimuodostelmista ja sen kasvistosta, kotiloiden kuorista ja fossiileista sekä omakuvista maiseman ja sen aineksien kanssa. Pennasen kiinnostus monimaterialisuuteen osana valokuvien tekemistä on muodostunut halusta välittää paikoissa vietetyn kokemuksen kaltaista aistillisuutta. Tekstiileille vedostetut kuvat, puusta muotoillut kehykset sekä kipsivaluista tehdyt veistokset viittaavat kosketukseen sekä luonnossa esiintyviin muotoihin, kuten simpukankuoriin, kalliopintaan ja luoliin sekä niitä muokkaavaan, loputtomana pauhaavaan valtamereen.

Teoskokonaisuus sai alkunsa Pennasen työskentelystä Portugalissa, lähellä Atlantin valtameren rannikkoa. Paikassa vietetty aika sai hänet pohtimaan tarkemmin suhdettaan yleväksi miellettyihin maisemiin, kuten valtameriin ja vuoristoihin. Näiden maisemien yksityiskohdat, kuten kasvit ja niiden kukinnat, simpukat ja kivipintojen eroosio katoavat näkymättömiksi ja kerroksellisiksi osiksi luontoa. Pennaselle ne kuitenkin näyttäytyvät maiseman keskiönä: symboleina feminiinisestä aistillisuudesta. Simpukan ja kotiloiden kuoret ovat suojapaikkoja, koteja, peilejä, jotka pitävät sisällään ja kätkevät sisälleen feminiinisyyden. Punaokra maapigmentti johdattaa maan sisälle, kohti toisenlaista omaa tilaa, veden muokkaamaan tippukiviluolaan. Teosten valokuvat on vedostettu luonnonaineksien kanssa, jolloin valokuvan aineellinen rakenne pohjautuu maisemaan, se alkaa ikään kuin muodostaa omakuvaansa. Luonnon hallitsemattomuus tulee osaksi prosessia: lopputulosta ei voi ennalta määrittää luonnon pysähtymättömässä jatkumossa, joka on muuttuva ja uudelleen syntyvä.

Näyttely on jatkoa Valokuvagalleria Hippolyte Studiossa toukokuussa 2025 esillä olleelle yksityisnäyttelylle Auringonkehrääjä (Rosa Rocha).

Emilia Pennanen (s. 1990) on Helsingissä asuva valokuvataiteilija, joka työskentelee valokuvan, veistoksen, tekstin ja äänen parissa. Pennanen tarkastelee ruumiillisuuden, maisemavalokuvan, aistillisuuden, luonnon, muistin, läsnäolon ja feminiinisyyden yhteenkietoutuneisuutta monimateriaalisissa teoskokonaisuuksissaan. Kokeellisuus ja valokuvan rajoja laajentavat työskentelymetodit ovat hänen prosessinsa keskiössä. Pennasen teoksia on ollut esillä näyttelyissä Suomessa, Portugalissa, Amerikan Yhdysvalloissa ja Englannissa, viimeisimpänä vuonna 2024 Valokuvagalleria Hippolyte Studiossa. Vuonna 2025 hän osallistuu Serlachius Residenssiin. Pennanen on valmistunut taiteen maisteriksi Aalto-yliopiston valokuvataiteen maisteriohjelmasta (2022) ja kuvataiteen kandidaatiksi Maryland Institute College of Art -taideakatemiasta, Amerikan Yhdysvalloista (2014).

Kiitos
Taiteilijan työskentelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus.

Yhteystiedot
e.a.pennanen(a)gmail.com
www.emiliapennanen.com
@emiliaanniinapennanen