Jane Hughes & Taru Kallio
Someone Else’s Stories
24.7.-16.8.2020
Taiteilijat ovat tavattavissa gallerialla 25.-26.7. klo. 12- 17.
T: Haluaisin kuulla lisää siitä, miten löydät kuvia. Ajatus kirpputoreilla kiertämisestä kuulostaa hyvältä. Se on paljon mielenkiintoisempaa kuin netissä surffaaminen, sillä työ kytkeytyy kehooni ja siihen, miten liikun ympäristössäni. Ajatus on erityisen kiinnostava sen vuoksi, että me molemmat asumme ulkomailla.
J: Hyllyjen tutkiminen käsin on paljon miellyttävämpi kokemus ja lempeämpää mielelle kuin internet. Siinä pystyy paremmin miettimään rauhallisesti näkemiään kuvia. Kertoisitko siitä, miten työstät löytämiäsi kuvia. Miksi pidät piirtämisestä?
T: Aloin tehdä lyijykynäpiirustuksia, koska halusin nähdä, mitä tapahtuu, kun työskentelen kopioimalla, tavallaan hallitusti. Yritän kopioida kuvan sellaisena kuin se on, ja tässä prosessissa tunnen ikään kuin syöväni ja sulattavani kuvan. Piirtämällä saan viettää aikaa kuvan parissa, ja se tulee lähemmäksi omaa aikaani. Piirtämisprosessin aikana kuva katoaa ja muuttuu muodoiksi ja sävyiksi, kunnes se muodostuu uudelleen.
J: Olemme keskustelleet varhaisten käsikirjoitusten kuvituksissa esiintyvistä kristillisistä naismystikoista ja heidän elämästään. Yhdessä piirroksessasi näyttää olevan uskonnollinen hahmo. Kertoisitko lisää tästä hahmosta ja siitä, miksi toinen kuva keskittyy suun alueeseen.
T: Naisen kasvoilla on itsepäinen ilme, joka oli mielestäni kiehtova. Olen aina ollut kiinnostunut naismystikoista ja siitä, miten he yrittivät saavuttaa jonkinlaisen vapauden elämässään. Omaa kehoaan pystyy hallitsemaan muun muassa paastoamalla tai hiljaisuuden valalla. Piirtäessäni mietin itsensä hallitsemista suun avulla.
J: Mielestäni tämä aihe liittyy tavallaan Ophelia-nimiseen maalaukseeni, jossa järkyttynyt mies makaa vedessä. Halusin tehdä kuvan, jossa pääosassa oleva mies on haavoittuvaisempi. Minusta kuva kertoo tilinteon hetkestä, siitä kun kohtaa itse itsensä. Elaine Showalterin kirja Female Malady pureutuu poliittisen sorron ja mielenterveyden väliseen historiaan. Naisten mielisairaudet on luokiteltu kolmeen kategoriaan: Ophelia – melankolinen ja itsetuhoinen, Crazy Jane – intohimon hulluuteen ajama ja Cleopatra – vihainen ja väkivaltainen. Minusta hoidon ja auktoriteetin hienovaraisuus on kiinnostavaa.
T: Tuo ajatus haavoittuvaisuudesta kiinnostaa minua. Löysin Saksassa kirjan, jonka kuvissa ihmiset saavat erilaisia hoitoja kurhausissa eli kylpylässä. Kuvat olivat sekä hermostuttavia että intiimejä. Esimerkiksi yhdessä piirustuksessa mies istuu pienessä altaassa. Se, että toiset voivat parantaa meidät ja huolehtia meistä, on kaunista. Annamme itsemme toiselle henkilölle. Samalla se on todella paljastavaa.
Mielestäni työni liittyy monilta osin myös muistiin. Minusta on kiinnostavaa pohtia sitä, miten paljon me keksimme tapahtumia, joita ei oikeasti ole tapahtunut, tai lainaamme asioita muiden ihmisten muistoista tai elokuvista.
Osa maalauksistasi näyttää siltä, että kuva tavallaan hajoaa. Niistä tulee mieleen hämärät muistot. Meidän molempien töissä on jotain elokuvamaista. Näen piirrokseni kohtauksina. Kyse on siitä, mitä tapahtuu kuvien välillä. Maalauksessasi Fall on mies, joka kaatuu hevosellaan. Kuva näyttää koomiselta, mutta sitten tajusin, että siinä tapahtuu pian jotain ikävää. Kuva muistuttaa minua siitä, että me joskus näemme toisten epäonnen tai jopa väkivallan viihteenä.
J: Vartuin Irlannin maaseudulla, missä hevosurheilu on suosittua. Tapahtumissa yleisö odottaa jännittyneenä kaatumista. On kiinnostavaa tarkkailla ryhmän käyttäytymistä tällaisessa paikassa. Sosiaalipsykologia ja populaarikulttuuri kiehtovat minua.
T: Aivan. Työskentelen mielelläni vanhojen kuvien parissa, ja siinä on pitkälti kyse samasta asiasta. Kyse on siitä, mille annetaan arvoa, mihin kiinnitetään huomiota ja mikä jää kuvaamatta ja näkemättä.
Jane Hughes (s. 1984, Irlanti) asuu Helsingissä. Hän on valmistunut Aalto-yliopiston ympäristötaiteen maisteriohjelmasta vuonna 2012 ja kuvataiteen kandidaatiksi Dublinin National College of Art & Designista vuonna 2006.
www.janehughes.ie
Taru Kallio (s. 1986, Suomi) asuu Hampurissa. Hän on valmistunut kuvataiteen maisteriohjelmasta Bergen Academy of Artsista vuonna 2017 ja kuvataiteilijaksi Lahden taideinstituutista vuonna 2011.
tarukallio.tumblr.com
Avajaisia ei järjestetä koronaepidemian vuoksi.