JP Kaljonen (F.1976) är en konstnär som i sina verk har behandlat
beröringsytor mellan minoritets- majoritets- samt olika världskulturer. Hans utgångspunkter är begreppsliga och deras praktiska genomförande äger rum i samarbete med någon grupp som har ett förhållande till det ämne som behandlas.
Utställningen Made in Bangladesh i Galleri Huuto vid Femkanten består av fotografier och ett videoverk.
I fotografierna poserar fabriksarbetare från Bangladesh iklädda västerländska märkeskläder. Bildernas kompositioner samt bildvinklar efterliknar klädindustrins modebilder. Arbetarna, oftast unga flickor, identifierar sig i bilderna med sina uppfattningar av klädmodeller. Som sitt levebröd tillverkar de själva de ifrågavarande kläderna, men klär sig aldrig i dem. Kläderna fraktas genast då de är färdiga till väst, till exempel till Europa. Där presenterar en europeisk modell dem för lokala konsumenter i en omgivning som stöder försäljningen av kläderna. På detta sätt försvinner den människa som tillverkat kläderna, och frågorna om de omständigheter vari de tillverkats. Som en motpol till det föregående är serien av fotografier tagna i arbetarnas omedelbara vardagsomgivningar.
Utställningens videoverk följer klädernas färd från Bangladesh till den finländska modemarknaden. Där skildras hur kläderna förankras I nya omgivningar och människor. I videon klär sig även en proffsmodell som
varit Miss Finland i de kläder som arbetarna tillverkat i Bangladesh
Klädindustrin i Bangladesh är en sorts vilda östern för västerländska företag. För att förverkliga ett snabbt utbytbart mode producerar företagen där sina kläder för små kostnader och skattefritt. I utbyte för detta sysselsätter de lokala arbetare. Arbetsdagarna är långa, lönen dålig och arbetarna ges inte möjlighet att organisera sig I fackföreningar.
Fotoserien är förverkligad 2009 i Public Art workshopen Art can change life vid konstcentret Porapara i Chittagong, Bangladesh I samarbete med lokala arbetare. Videoverket är filmat 2010 i södra Europa.
Tack till Nylands konstkommission, Porapara Space for Artists, Avril Styrman, Satu Tuomisto och till alla de som varit modeller i bilderna.
För mera information kontakta jp(at)kaljonen.com