Okko Pöyliö
Mika
28.5.-20.6.2021
Taiteilija on tavattavissa pe 28.5. sekä la 19.6. ja su 20.6. klo 12-17.
Okko Pöyliön Mika (2021) kutsuu katsojan tavanomaiseen tilanteeseen, jossa keskustellaan tuntemattoman miehen kanssa. Pian keskustelu saa outoja piirteitä.
Mika jatkaa vuodesta 2014 alkanutta Novelleja-näyttelyiden sarjaa. Nykytaidetta ja sarjakuvaa yhdistelevät teokset rakentavat tilanteita, jossa katsoja asettuu osaksi tarinan tapahtumia. Suhde katsojaan konkretisoituu suoralla puhuttelulla ja katsekontaktin käytöllä. Peräti 29 yksittäisestä lyijykynäpiirroksesta muodostuva Mika on Pöyliö suurin teossarja tähän mennessä.
Teos kyseenalaistaa perinteisen katsoja-teos-asetelman. Katse politisoituu eikä katsoja voi enää seurata passiivisena sivusta, ottamatta kantaa. Hänestä tulee katseen ja halun kohde. Objektisoimalla katsojan, teos asettaa kyseenalaiseksi katsojan itsemääräämisoikeuden ja pakottaa määrittelemään henkilökohtaiset rajat. Ylitettiinkö nämä rajat, missä kohtaa se tapahtui ja kenen katseella on valta?
”On vaikea avata kattavasti sitä, kuinka ideat teoksiin syntyvät ja varsinkin tämän teoksen kohdalla reitti on ollut monitahoinen. Eräs käännekohta oli se, kun luin Ylen teettämän kyselytutkimuksen, jossa eri ikäryhmät määrittelivät sitä minkä toiminnan he käsittävät seksuaaliseksi häirinnäksi. Tästä teos sai muodon, jossa tilanne etenee aste asteelta vakavampaan häirintään ja kukin katsoja voi henkilökohtaisesti arvioida missä kohtaa käytös ylittää hänen rajansa.” Pöyliö kuvailee teoksen syntyprosessia.
Vuonna 2017 julkistetun Tasa-arvobarometrin mukaan seksuaalista häirintää oli kokenut 39 prosenttia naisista ja 17 prosenttia miehistä. Tänä päivänä tehtynä tulos on varmasti suurempi, sillä viime vuosien aikana keskusteluilmapiiri on muuttunut voimakkaasti. Voidaan kuitenkin sanoa, että jokainen tuntee jonkun, jota on häiritty seksuaalisesti. Näin ollen jokainen tuntee myös jonkun, joka on seksuaalisesti häirinnyt.
Teos käsittelee seksuaalista häirintää esittämällä ainoastaan tekijän. Teon kohde voi olla kuka tahansa. Jos ei kykene asettamaan itseään teoksen tapahtumien kohteeksi voi siihen kuvitella jonkun läheisen, ystävän, työkaverin tai perheenjäsenen. Pöyliö käsittelee teoksissaan niin yksilötason kriisejä kuin yhteiskunnallisia kipupisteitä ja uskoo että piirrosten kautta hankalia aiheita on helpompi lähestyä. Antamalla moraalikysymyksille kasvot teokset tarjoavat menetelmiä omien arvojen tarkasteluun ja uudelleenmäärittelyyn.
Okko Pöyliö valmistui kuvataitelijaksi Turun Taideakatemiasta 2014. Novelleja-teoksia on ollut aiemmin esillä laajalti Suomessa mm. Lahden, Hyvinkään ja Rovaniemen Taidemuseoissa sekä ulkomailla, Saksassa ja Kreikassa.
Okko Pöyliö
okko.poylio(a)gmail.com
Näyttelyä ja työskentelyä ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus ja Suomen Taideyhdistys.
Lähteet
Ylen teettämä Taloustutkimus (2017):
https://yle.fi/uutiset/3-9932150
https://thl.fi/fi/web/sukupuolten-tasa-arvo/tasa-arvon-tila/vakivalta-ja-hairinta/seksuaalinen-hairinta