Sini Henttu
Alien Desire
25.4.-19.5.2024
På valborgsafton 30.4 stänger utställningarna kl. 16.
Första maj och kristi himmelsfärds dag 9.5 är galleriet stängt.
Jag vill avsexualisera min kropp. Jag vill ha hår likt en hästsvans som når ända ner till arslet. En glänsande och enhetlig ström som vajar i vinden. (Tuggar man på håret lämnar det en giftig smak i munnen.) Jag vill möta dig trots att jag vill förbli ensam. Jag vill att min kropp böjer sig i spagat och vill låta bli att bry mig om dylikt strunt. Jag vill ha Tamara Aladins kääntöljusstake och en vecka utan migrän.
(…min lust växlar i takt med algoritmen.)
Min lust smittar av sig på dig.
Samhällsfilosofen Rahel Jaeggi skriver att människan i bästa fall kan hitta och forma sig själv med hjälp av sociala roller, men att det också går att tappa bort sig i dem. För en kropp som fastnat i en roll går dagarna i en avlägsen loop, och den känner inte nödvändigtvis igen sina egna luster eller föremålen för sin egentliga åtrå. I en neuronormativ omgivning blir en kropp med neurologisk avvikelse tvungen att begränsa både sina behov och sin lust, hävdar socialpsykologen Devon Price. Att ständigt åsidosätta sin kropp har en alienerande inverkan, inte minst i en multimateriell samtid med hyperaccelererande tempo. Upplevelsen av detta slags alienering kan beskrivas som en process i vilken människan så småningom förlorar kontakten med sig själv och med sin kropp. Slutligen lösgörs kroppen ur sin omgivning.
Alien Desire handlar å ena sidan om att uppleva alienering i en tid som genomsyras av lust, å andra sidan om den alienerade kroppens lust. Om hur lust fastnar, bedövar, klibbar, och om hur lust hetsar, lockar, förgyller. Om en kropp blir ett fäste för normativ yttre lust kan den tappa kontakten med sig själv. Lust som drivs av nyfikenhet kan däremot vara en omvälvande kraft som leder till självutforskning och till gemenskap.
Sini Henttus verk rör sig i gränslandet mellan video, installation och performance. Hon utforskar hur den mänskliga kroppen kan sammanföras med andra material, och undersöker kroppsliga erfarenheter med hjälp av diverse föremål och kamerarörelser. I egenskap av konstnär med neurologisk funktionsvariation drivs hon av en vilja att lära sig hörsamma sin kropp och att följa med dess behov samt dess impulser. Henttu har medverkat i ett flertal grupputställningar. År 2024 visas hennes konst även bland annat på Designmuseet och i Vasa konsthall. Som en del av en arbetsgrupp har hon även medverkat som video- och scenartist i produktioner vid Zodiak och Ateneum.
Tack
<3 Ljuddesign, inspelning: Pääsky Piikkilä
<3 Kodning och teknisk support: Sofia Haapamäki
<3 Ljudshow: Isa Lumme
Utställningen har fått stöd av Konestiftelsen och Finska Konstföreningen.
Kontaktuppgifter
sini.henttu(a)gmail.com
www.sinihenttu.com