[st]
Tukholmassa 18. – 20.2.2011 järjestettävä Supermarket Art Fair 2011 on mittava kansainvälinen tapahtuma taiteilijajärjestöille ja taiteilijavetoisille organisaatioille. Kuudetta kertaa järjestettävään Supermarketiin osallistuu 71 näyttelyasettajaa 25 maasta.
Galleria Huudon osastossa nähdään tänä vuonna kaksi teoskokonaisuutta:
Niina Lehtonen Braunin installaatio Äiti sanoi ja videotaiteen kooste Greetings from Another Side, jolle osallistuvat teoksillaan Pasi Autio, Maija Blåfield, Niina Lehtonen Braun, Mikko Kuorinki, Johanna Lecklin ja Miia Rinne.
Lisäksi avajaisissa nähdään Kalle Turakka Purhosen esitys Avajaisbodari, sekä Talks -esityssarjassa Tanja Koposen ja Pia Euron esitys Hommage.
Kiitos:
Suomalais-ruotsalainen Kulttuurirahasto
Näyttelyvaihtokeskus FRAME
…..
Niina Lehtonen Braun
Äiti sanoi
Äiti sanoi -installaatiossa Niina Lehtonen Braun kerää yleisöltään muistoja heidän äitiensä ja isoäitiensä lausahduksista; neuvoja, varoituksia, arkisia lausahduksia ja puolivahingossa suusta päästettyjä kömpelyyksiä. Satojen kertyneiden lausahdusten pohjalta taiteilija on työstänyt alati kasvavan sarjan kollaaseja.
…..
Greetings From Another Side
Videoteoksia
Greetings From Another Side kokoaa yhteen kuuden Galleria Huudon taiteilijan videoteoksia monimuotoiseksi kokonaisuudeksi.
Teoksia yhdistää hiljainen huumori, sivustaseuraajan näkökulma ja lohdullinen melankolia.
Soittorasia -teoksessa nainen laulaa ja lausuu huoneessa näkyvien asioiden nimiä. Kuva kiertää 360 asteen näkymän huoneistossa. Naisen laulamat sanat ja puhe muodostavat musiikkiteoksen, jonka ruotsalainen säveltäjä/muusikko Jakob Norgren on säveltänyt. Äänenä Ive Riihimäki.
Pasi Autio (s. 1974, Vaasassa) on Helsingissä asuva kuvataiteilija, joka työskentelee pääsääntöisesti videon ja valokuvan parissa. Hän tutkii töissään monimutkaisia prosesseja, jotka näyttävät yksinkertaisilta. Kuten paikallaan seisomista ja kävelyä.
Jos minut olisi haudattu kadunkulmaan kertoo pienimuotoisesta toisinnäkemisestä, josta kauneuden kokeminen jokapäiväisessä elämässä usein muodostuu.
Teoksessa kaupunki näyttäytyy tyhjänä maisemana, jota tarkkaillaan kertojan ulkopuolisesta näkökulmasta. Siinä ympäristön arvojärjestys, tarkoituksenmukaisuus ja arkinen logiikka jäävät sivuun ja monumentti voi löytyä roskasta tai sateenkaari lepäämästä öljyisellä asvaltilla.
Maija Blåfieldin (s. 1973) dokumentaarisuutta hyödyntävät teokset käsittelevät todellisuuden tulkinnan ja kokemisen monia muotoja.
Pori-Helsinki on 35 mm filmille käsin maalattu elokuva. Se on värejä ja muotoja, joista syntyy illuusio ohikiitävästä maisemasta ja matkanteosta. Teos on sekoitus konkreettista ja psykologista matkantekoa, jossa mieli vaeltaa samanaikaisesti eri paikoissa ja ajoissa. Elokuva on nimetty tekijän synnyinkaupungin ja nykyisen kotikaupungin mukaan. Tapani Rinne ja Verneri Lumi ovat toteuttaneet teoksen äänimaailman.
Miia Rinne (s. 1973) asuu Helsingissä ja työskentelee liikkuvan kuvan ja installaatioiden parissa. Hänen teoksensa ovat usein kuin maisemia sisäisistä road movieista, mutta niiden taustalla välittyy myös ajatus koko universumista. Siinä kaikki liikkuvat.
Postcards sisältää 19 videopostikorttia tekijän elämän merkkihetkistä ja arkisista tilanteista. Tallennetut muistot ja lavastetut hetket on kuvattu kymmenen vuoden aikana Berliinissä, Wienissä, Helsingissä, Utsjoella, Baijerissa ja Suomen maaseudulla.
Niina Lehtonen Braun (s.1975) on Berliinissä asuva suomalaistaiteilija jonka tuotantoon kuuluu kollaaseja, installaatioita, videoita ja performansseja.
Kesäparaati on kahden hengen paraati mökkitiellä. Se on jatko-osa Autumn Parade videolle vuodelta 2007.
Mikko Kuorinki (s. 1977 Rovaniemellä) asuu ja työskentelee Helsingissä. Teoksissaan hän tarkastelee olemassaolon, vieraantuneisuuden ja juurettomuuden kysymyksiä.
Terapiaeläinsatu. Kohtauksia eräästä eläinavioliitosta. kertoo Pikkukissasta, joka meni vahingossa Suurisilmäisen Pöllön kanssa naimisiin. Tarina on kuin minkä tahansa epäonnistuneen avioliiton kuvaus, mutta päähenkilöinä seikkailevat animoidut pehmoeläimet.
Johanna Lecklinin (s. 1972) matkustaa Story Café –teoksensa kanssa keräämässä vierailijoiden kertomia tarinoita ja valmistaa näistä nauhoitetuista kertomuksista eri tavoin dramatisoituja videoita. Therapy Animal Story perustuu Ulla Salo-Pulliasen alkuperäiseen tarinaan, jonka hän kertoi Johanna Lecklinin Story Café -projektissa Galleria Huudossa vuonna 2006.
Lecklin työskentelee liikkuvan kuvan ja valokuvan parissa.
…..
Kalle Turakka Purhonen
Avajaisbodari
Avajaisbodari on performanssin ja avajaistarjoilun yhdistelmä – avajaisrituaali. Taiteilijan ylle rakennetaan kehonrakentajan muskelit hanaviinipakkausten folioleileistä. Pulleat, hopeanhohtoiset muskelit ovat täynnä punaviiniä, jota avajaisvieraat saavat itselleen laskea.
Avajaisbodari on absurdi Baccus-hahmo, joka karnevalistisesti
rinnastaa uskonnollisen marttyyrin ja urheilusankarin, veren, viinin, dopingin ja ehtoollisen.
Sankari antaa ruumiinsa ja verensä yleisölleen, joka palvoo ja humaltuu.
Poseeruksen uljaus on kuitenkin hetkellistä ja viinin hiljalleen virratessa Avajaisbodarin muskelit lässähtävät tyhjiksi säkeiksi.
Kalle Turakka Purhonen (s. 1974) on helsinkiläinen monitaiteilija, joka tekee kollaasia, kuvanveistoa, ympäristötaidetta ja performanssia.
…..
Pia Euro ja Tanja Koponen:
Hommage
Tanja Koposen ja Pia Euron Hommage on esitys taiteesta – sen mahdollisuuksista ja rajoista.
Luentomuotoinen esitys perustuu elämän herkkyyden, ilmaisunhalun ja taideteoksen väliseen suhteeseen. Se on ahdistava ja vakavamielinen matka taiteen peruskysymysten maailmaan.
Pia Euro (s.1970) ja Tanja Koponen (s.1968) ovat helsinkiläisiä kuvataiteilijoita. Heidän yhteistyönsä pohjautuu haluun tutkia installaation, veistoksen ja esityksen välistä rajapintaa.