Andrea Coyotzi Borja, Elham Rahmati, Farbod Fakharzadeh, Helena Aleksandrova, Juha Hilpas, Laureline Tilkin-Franssens, Marloes van Son, Uzair Amjad
The Crew: taco stuffs and life “after” the institution
11.10. – 3.11.2019
Andrea Coyotzi Borja är på plats vid sin byrå denna vecka: tis-tor 29.-30.10. 15.30-18, fre 1.11. nåbar via 045-11 25 655
Utställningens konstnärer känner varandra sedan länge. Vi studerade i Aalto-universitetet, med Visuell kultur och samtidskonst som huvudämne. Två av oss inledde sina studier i Björneborg, då utbildningsprogrammet gick under det anspråkslösa namnet Visuell kultur. Programmet har nu flyttat till Väre och kallas Visual Cultures, Curating and Contemporary Art. Om några år kommer det antingen att upplösas helt eller införliva andra program som fallit offer för budgetnedskärningar, och namnet kommer att bli allt längre. Hur som helst, vi behöver inte längre bry oss om den saken. Nästan alla har utexaminerats och lever nu sina liv ”efter” institutionen.
I två år har vi åtta funderat på att ha en gemensam utställning. Vi spenderade mycket tid tillsammans, så varför skulle vi inte också ha en gemensam utställning? Först gick vi till Kabelfabriken som gick med på att inhysa oss, men bara för en vecka och till ett ytterst högt pris. Först när alla stipendieansökningar avslagits, tackade vi nej till det erbjudandet. Då sade vi åt helvete med utställningen och började istället söka jobb och pyssla med annat.
Ändå lät vi oss inte besegras så lätt av några avslag. Vi fortsatte skriva ansökningar. Vi samlades, talade om våra kommande projekt och diskuterade om hur vi skulle kunna förena allas insatser för att åstadkomma en vettig ansökan. Den här gången var vårt förslag delvis framgångsrikt: vi beviljades ett av de utrymmen vi ansökte om och blev tvungna att beakta utrymmesbegränsningar. Vi tackade ja. Vi kom överens om att dela på hyran, betala själv och inte räkna med stipendier. Vårt ursprungliga förslag hade titeln ’Identitet, minne och vardag’ och gav varje deltagare ett eget utrymme. Resultatet skulle bli en måttligt curaterad röra, om alla placerades i samma rum. Vi bestämde oss för att i så fall hänge oss fullständigt åt att göra någonting rörigt.
Våra konstverk, intressen och metoder härstammar från ett brett spektrum av teman och medier. Våra verk behandlar till exempel partiskhet i pressen, politik och mediernas metoder för att gestalta kontroversiella frågor; internet, sociala medier, kameror och hur den nya tillgängliga tekniken påverkar vårt minne; att föreställa sig och visualisera alternativa möjligheter med hjälp av arkiv och historieberättande; det infraordinäras dynamik; självidentifiering inom en specifik subkultur; algoritmiska val och urval samt deras inverkan på människans logik och övertygelser; fåglar och avsked; abstrakt historieberättande med hjälp av objekt, ljudlandskap och interaktion med publiken, med avsikt att föra betraktaren till en från tidigare möjligen okänd plats.
Den gemensamma nämnaren som förenar våra verk och skapar ett narrativ är det faktum att vi är konstnärer/vänner/klasskamrater som tycker om varandra, har gemensamma tacokvällar och talar om livet ”efter” institutionen. Vi vill visa våra verk tillsammans, och enligt oss är det en fullgod orsak att ha en utställning. Utställningens namn kommer från den Facebook-grupp vi använder för att kommunicera med varandra.
Andrea Coyotzi Borja: www.andreacoyotziborja.com
Elham Rahmati: elhamrahmati.com
Helena Aleksandrova: www.helena-aleksandrova.com
Juha Hilpas: juhahilpas.blogspot.com
Laureline Tilkin-Franssens: ltfphoto.wordpress.com
Marloes van Son: www.marloesvanson.nl
Uzair Amjad: uzairamjad.com