Ulla-Mari Lindström
Maagista realismia
18.9.-11.10.2020
Taiteilija on tavattavissa näyttelyssään la-su 10.-11.10. klo 12-17.
”François Jacob kirjoitti aikoinaan osuvasti, että evoluutio ei toimi kuin insinööri, vaan pikemminkin kuin autotallissa puuhaava näpertelijä. Elävät olennot ovat täynnä mitenkuten sovellettuja virityksiä, suunnitteluvirheitä, tarpeettomia yksityiskohtia ja muuta hauskaa. Juuri se niistä tekeekin niin kiehtovia.” ¹
Luonnon monimuotoisuus on minulle valtava luovuuden lähde ja kiehtova leikkikenttä taiteellisille prosesseille. Olen todella kiitollinen kaikille kasveille ja kaloille, jotka sekä tuttuina että taianomaisen outoina avaavat minulle ihmeellisen maailman.
Näyttely on pieni kunnianosoitus luonnolle maailmassa, jossa kasvit todennäköisesti voisivat paremmin ilman meitä ihmisiä, ja jossa ihmiskunta varmasti kuolisi sukupuuttoon ilman kasveja.
Kun istutan maahan siemenen ja onnistun kasvattamaan siitä taimen ja jopa suuren kasvin, se on suorastaan ihmeellistä ja samalla maailman luonnollisin asia.
Kun katsomme tarpeeksi kauas menneisyyteen, sieltä löytyy lopulta lajien yhteinen edeltäjä. Meillä kaikilla on soluissamme muinaisia muistoja varhaisilta ajoilta. Outoja ominaisuuksia, jotka ovat osoitus evolutiivisesta historiastaan.
Luomani oliot eivät noudata evoluutioteorioita vaan ne ovat omia mielikuvituksellisia evoluutiotarinoitani. Eläimet ja kasvit eivät voi tehdä tietoisia päätöksiä, ne kehittyvät tai muuttuvat. Taiteellisessa työssäni voin luoda maailman, jossa ne muuttuvat myyttisiksi olennoiksi. Töissäni on surrealismia, ja ne kumartavat kasvistolle ja eläimistölle, jotka uudistuvat yhä uudelleen ja uudelleen jatkaakseen olemassaoloaan.
Ulla-Mari Lindström on kuopiolainen valokuva- ja mediataiteilija sekä luonnontaiteellinen tutkija. Vuodesta 2014 hän on työskennellyt ”Luonnontaiteellinen kokoelma” -nimisen teossarjan parissa. Hän asui 1990-luvulla Amsterdamissa, jossa hän opiskeli valokuvausta ja maalausta Gerrit Rietveld Academiessa. Lindström on opiskellut valokuvataidetta myös Taideteollisessa korkeakoulussa Helsingissä. Vuosina 2015 ja 2019 hän vieraili Arcapacha-taiteilijaresidenssissä Toliman vuoristoalueella Kolumbiassa. Hän tutkii luontoa tutkija-taiteilijan näkökulmasta ja rakentaa havainnoistaan kuvitteellisia hybridejä ja mediainstallaatioita.
Näyttelyä ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus Taike ja Kuopion kaupunki
_________
¹ Biologi Maija Karala: Erään planeetan ihmeitä
Ulla-Mari Lindström
um.lindstrom(a)gmail.com
p.+358 50 911 7518
www.ullamari.com