Ulla-Mari Lindström
Magisk realism
18.9.-11.10.2020
Konstnären är anträffbar i sin utställning lör-sön 10.-11.10. kl. 12-17.
”François Jacob har träffande skrivit att evolutionen inte fungerar som en ingenjör, utan snarare som en hobbymekaniker. Levande varelser är fulla av hjälpligt fungerande abrovinker, konstruktionsfel, överflödiga detaljer och andra skojiga saker. Och det är just det som gör dem så fascinerande.” ¹
För mig är biodiversitet en viktig källa till kreativitet och en lekpark för konstnärliga processer. Jag är verkligen tacksam för alla växter och fiskar. De ger mig tillträde till en underbar värld som är både bekant och magiskt främmande.
Det här är en liten hyllning till naturen, om vi tar i beaktande att växterna troligtvis skulle klara sig bättre utan oss människor – å andra sidan skulle människosläktet säkerligen dö ut om växterna inte fanns.
Om jag planterar ett frö kanske det gror och rentav blir en stor växt. Det är som ett mirakel, och samtidigt den naturligaste saken i världen.
Förra sommaren simmade jag en hel del. Då kom jag att tänka på upptäckten av en levande kvastfening. Man hade trott att arten dog ut tillsammans med dinosaurierna för 66 miljoner år sedan. Den här djuphavsfisken är nära besläktad med människan och andra ryggradsdjur. Jag började fundera på hur det skulle vara om vi som art, av en naturens nyck, skulle få stora fenor och börja andas under vattnet med gälar.
Naturligt urval sker överallt också nu. Om vi går tillräckligt långt bak i tiden, finns det slutligen ett gemensamt ursprung till alla arter. Våra celler innehåller uråldriga minnen från begynnelsen. De är besynnerliga kännetecken som vittnar om den evolutionära historien.
Mina skapelser följer inga evolutionsteorier, utan är mina egna imaginära evolutionsberättelser. Varken djur eller växter kan göra medvetna val. De utvecklas eller muterar. Mitt konstnärliga arbete ger mig möjlighet att skapa en värld där de kan förvandlas till mytiska varelser. Här finns en smula surrealism och en hänvisning till floran och faunan som ständigt återuppfinner sig själva för att fortsätta existera.
Ulla-Mari Lindström är en foto- och mediakonstnär samt naturkonstnärlig forskare från Kuopio. Sedan 2014 har hon arbetat med verkserien ”Naturkonstnärlig samling”. På 1990-talet bodde hon flera år i Amsterdam, där hon studerade fotografi och måleri i Gerrit Rietveldakademin. Lindström har också studerat fotokonst i Konstindustriella högskolan i Helsingfors.
År 2015 och 2019 besökte hon Arcapacha-residenset som ligger i Tolimas bergsområde i Colombia. Hon undersöker naturen från den forskande konstnärens synvinkel och skapar imaginära hybrider och mediainstallationer utgående från sina iakttagelser.
Utställningen har fått stöd av Centralkommittén för konst och staden Kuopio
_________
¹ Maija Karala, biolog, vetenskaplig skribent och illustratör, Blog: ”Erään planeetan ihmeitä”
Ulla-Mari Lindström
um.lindstrom(a)gmail.com
Tel. +358 50 911 7518
www.ullamari.com