Maria Nuutinen
WORTH IT
24.5. – 16.6.2019
Min arbetsprocess har ofta sin begynnelse i vardagliga insikter och den förvirring de orsakar. Man kunde säga att jag arbetar för att förstå livet.
Jag märkte att människorna i tv-serierna hade börjat likna varandra. Då blev jag intresserad av skönhet och de rentav extrema metoder som används för att uppnå detta ideal. Jag läste också om en journalist som satte sig i en skönhetskliniks behandlingsstol för att ta reda på hur hennes ansikte kunde förbättras. Skönhetsspecialistens eget utseende var betydligt mer intressant än de åtgärder hon föreslog. Hon påminde om en besynnerligt sliten Barbie-docka. Kan man lita på en sådan persons åsikter? Å andra sidan kan också det egna omdömet svikta. När vi ser fotografier av oss själva är vi ofta väldigt kritiska och ser ”fel” som ingen annan märker. Vi kan förblindas av det egna utseendet och närheten till motivet.
Titeln på mitt första verk om skönhet är Skönheten och odjuret. Verket visades på utställningen KAAKKO18 i Villmanstrands konstmuseum år 2018. Temat för den regionala grupputställningen var närhet. Efter utställningen har jag fortsatt arbeta med ämnet och skapat rekvisita för mina fotografier. Jag har gjort smycken och föremål av bland annat konstgjorda naglar och löshår. Många av fotografiernas motiv hänvisar till kända prinsessagor. Gestalten i verket Rosens dröm sover i hundra år medan hon väntar på att prinsen ska anlända. Sjöjungfrun Ariel har gjort byteshandel med en häxa och förlorat sin tunga. Askungens hals pryds av halsband som består av tår. Sagan och vardagsverkligheten möts i mina fotografier. Sagornas vackra vändningar finner sina motsvarigheter i det verkliga livet. I likhet med Ariel kan man till exempel förlora sin egen röst i parförhållandet, och tystnaden kan vara ett sätt att behålla ’prinsen’.
Dagens utseende- och mediafixerade värld erbjuder vuxna en möjlighet att fortsätta barndomens prinsesslekar genom att modifiera sitt utseende och vara synlig i sociala medier. Skönhet är ett ämne som hänger ihop med många åsikter och synvinklar samt stereotypt tänkande. Skönhet förknippas till exempel med lycka och vissa utseenden anses uttrycka dumhet eller någonting sådant. De som är allra mest utsatta för den här typen av påverkan är de unga, vars identitet fortfarande formas.
Maria Nuutinen (f. 1975) är en smyckeskonstnär från Villmanstrand. Hennes arbetsrum är i Taidekeskus Itä, som grundades 2018. Nuutinens konstverk utgår från konsthantverk och fotografi. Hon har studerat formgivning och smyckeskonst och nyligen fått en högre yrkeshögskoleexamen i bildkonst från Saimaan ammattikorkeakoulu. Hon är intresserad av samtida fenomen som har att göra med människans varande och beteende. Nuutinens verk har visats på många separat- och grupputställningar i Finland och utomlands. Hon är grundande medlem av den nationellt verksamma föreningen Korutaideyhdistys. För tillfället kan man se hennes verk på en utställning med finländsk smyckeskonst i museet CODA i Apeldoorn i Holland. Maria Nuutinen har fått stöd av Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiö och Centret för konstfrämjande (Taike).
Ytterligare information:
nuutisenmaria(at)gmail.com
www.marianuutinen.com