Liisa Kanerva
ZOOMORFISTA – eläimenmuotoista
Piirustuksia ja maalauksia
Galleria Huuto Jätkäsaari 2
18.4.–4.5.2014
(Huuto Jätkäsaari on avoinna myös pääsiäisviikonloppuna pitkäperjantai – pääsiäispäivä 18.-20.4.2014 klo 12-17)
Eläinsymboliikalla on aina ollut tärkeä osa uskonnoissa ja taiteessa. Antiikin mytologiassa jumalatkin ilmaantuvat maan päälle jonkin eläimen hahmossa. Siihen kai kreikkalaisperäinen zoomorphia -sana viittaa. Antiikin tarinoissa sattuu myös usein, että jumalat muuttavat jonkun ihmisen eläimeksi, joko rangaistakseen tai pelastaakseen tämän uhkaavasta vaarasta.
Keskiajan kristillinen ajattelu oli taipuvainen jakamaan koko maailman hyvään ja pahaan, lampaisiin ja vuohiin. Siinä missä antiikin ihmiset pitivät hevosta auringon ja härkää kuun symbolina, näkivät keskiajan kristityt hevosen paheellisena himon symbolina. Härkä puolestaan edusti hyveitä: kärsivällisyyttä ja voimaa. Kissa symboloi nautinnonhalua ja laiskuutta, mutta koira valppautta ja uskollisuutta.
Lapsena luulin, että kaikki koirat ovat poikia ja kissat tyttöjä. Tässä näyttelyssä tyttökissa on kasvanut naiseksi. Hän on yksin asuva, kotona viihtyvä kotikissa, ahkera ja siisti. Kirahvit ja seeprat edustavat luontoa ja symboloivat odottamattomia ongelmia. Koirat ovat koiria ja Kanikulta on kanikulta.
Kuvani haluavat muistuttaa myös siitä, että Ihminenkin on eläin, vaikka satojen vuosien ajan on eläimellisiä piirteitä yritetty kitkeä hänestä pois kasvatuksen ja sivistyksen avulla. Eläin ei kuitenkaan ole ihminen, vaikka eläinten olemuksessa ja käytöksessä näyttäisi olevan paljonkin ihmismäisiä piirteitä.
Kuvataiteilija Liisa Kanerva työskentelee mielellään piirtäen. Hänen tuotannolleen tyypillisiä ovat samasta teemasta tehdyt muutaman kuvan sarjat, sekä hahmot, joissa yhdistyvät eläimen ja ihmisen piirteet. Mieltymys sarjakuviin ja surrealismiin sekä tausta renessanssitaiteen tutkimuksen parissa ohjaavat toisinaan hänen aihevalintojaan.
Kanervan teoksia on Aineen taidemuseon sekä Kemin ja Salon kaupunkien kokoelmissa.
Liisa Kanerva
liisakanerva(at)gmail.com
puh 044 33 19551